Ga naar de inhoud

Showroom in Heiloo (NH)

Vertrouwd door méér dan 30.000 klanten

Levenslange gratis service

Regelgeving

Is het plaatsen van een verborgen camera strafbaar?

Het gebruik van beveiligingscamera’s roept zowel juridische als morele vragen op, vooral als het gaat om het gebruik van een verborgen camera. In deze blog beantwoorden we de vraag: ‘Is het plaatsen van een verborgen camera strafbaar?’ We bespreken de afwegingen die u als koper moet maken, de voordelen van zichtbare camera’s, en de wetgeving volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Verborgen camera versus zichtbare camera

Zichtbare camera’s: afschrikwekkend en effectief

Zichtbare beveiligingscamera’s hebben een sterk afschrikwekkend effect. Het idee dat ze worden gefilmd, ontmoedigt kwaadwillenden om te proberen in te breken of schade aan te richten. Daarnaast geldt voor bedrijven dat zichtbare camera’s kunnen bijdragen aan een groter veiligheidsgevoel voor klanten, bezoekers en medewerkers.

Verborgen camera’s: onzichtbaar, maar problematisch

Hoewel een verborgen camera minder makkelijk te saboteren is, brengt deze ook nadelen met zich mee. Een groot nadeel is dat verborgen camera’s de privacy van mensen kunnen schaden. Bovendien is het gebruik van camera’s zonder mededeling hierover aan degenen die gefilmd worden, niet toegestaan.

Argumenten tegen een verborgen camera

  • Privacyinbreuk: Het stiekem filmen van mensen zonder hun medeweten is een schending van hun privacy.
  • Juridische consequenties: Het gebruik van een verborgen camera zonder duidelijke mededeling kan juridische gevolgen hebben.
  • Morele overwegingen: Het gebruik van verborgen camera’s kan het vertrouwen tussen u en de gefilmde personen schaden.

De AVG-wetgeving en verborgen camera’s

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de privacywetgeving die in de gehele Europese Unie van kracht is, stelt specifieke eisen aan het gebruik van camerabeveiliging, of u dit nu als particulier of als bedrijf inzet. In onze blog ‘Beveiligingscamera’s plaatsen: wat zegt de wet?‘ lichten we de principes uit de AVG uit die van toepassing zijn op videobewaking. 

Op de vraag of het plaatsen van een verborgen camera strafbaar is, is vooral het principe van ‘transparantie’ van toepassing. Als eigenaar van beveiligingscamera’s moet u duidelijk maken dat er beveiligingscamera’s aanwezig zijn en uitleggen waarom u deze gebruikt. Dit geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.

  • Transparantie voor particulieren: Plaats een sticker of bordje in de buurt van de camera om aan te geven dat er cameratoezicht is. Dit zorgt voor transparantie en voldoet aan de wettelijke eisen.
  • Transparantie voor bedrijven: Naast een sticker of bordje dienen bedrijven de informatie over het gebruik van camera’s ook op te nemen in hun privacyverklaring en verwerkingsregister. Bedrijven moeten daarnaast hun medewerkers informeren over het gebruik van beveiligingscamera’s. Leg uit waarom de camera’s er zijn, waar ze geplaatst zijn en hoe de beelden worden beveiligd.

Situaties waarin een verborgen camera verleidelijk kan zijn

Er zijn situaties waarin het gebruik van een verborgen camera verleidelijk kan zijn, zoals bij vermoedens van diefstal door werknemers. Hoewel de neiging groot kan zijn om een verborgen camera in te zetten voor bewijsverzameling, is dit zonder voorafgaande kennisgeving aan de betrokkenen niet toegestaan onder de AVG. In plaats daarvan verdient het gebruik van een zichtbare camera de voorkeur.

Voorbeeldsituaties waar een zichtbare camera de voorkeur heeft

  • Diefstal door medewerkers: Als u vermoedt dat een werknemer steelt, is het raadzaam om een zichtbare camera te installeren. Hiermee kan u diefstal in de toekomst voorkomen.
  • Verdenking van vandalisme: Voor het ontmoedigen van vandalisme is een zichtbare camera zeer effectief. De zichtbaarheid van de camera kan alleen al voldoende zijn om vandalen af te schrikken en zo schade te voorkomen.
  • Bescherming van eigendommen: In gebieden waar waardevolle items worden opgeslagen, zoals magazijnen of winkels, hebben zichtbare camera’s een sterke preventieve werking tegen diefstal of beschadiging.
  • Veiligheid van personeel en bezoekers: In openbare ruimtes, zoals recepties en parkeerterreinen, helpt het plaatsen van zichtbare camera’s om de veiligheid van zowel personeel als bezoekers te vergroten. Het geeft iedereen het gevoel dat er actief wordt gewaakt over hun welzijn.

Conclusie

Het antwoord op de vraag: ‘Is het plaatsen van een verborgen camera strafbaar?’ luidt: ja, dit is strafbaar. Voor zowel particulieren als voor bedrijven geldt dat zij zich moeten houden aan de AVG. Een belangrijk onderdeel hiervan is transparantie, wat betekent dat u mensen die u filmt hiervan op de hoogte moet brengen. Bij Dutch Security Systems bieden we een breed scala aan beveiligingscamera’s, waarbij we onze klanten adviseren om deze altijd volgens de wet te gebruiken. Heeft u hier nog vragen over of wilt u professioneel advies over welke beveiligingscamera’s u het beste kunt aanschaffen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Meer artikelen

Beveiligingscamera wetgeving: wat u moet weten

Het gebruik van beveiligingscamera’s roept zowel juridische als morele vragen op, vooral als het gaat om het gebruik van een verborgen camera. In deze blog beantwoorden we de vraag: ‘Is het plaatsen van een verborgen camera strafbaar?’ We bespreken de afwegingen die u als koper moet maken, de voordelen van zichtbare camera’s, en de wetgeving…

Lees meer

Hoe lang kan ik camerabeelden bewaren?

Het gebruik van beveiligingscamera’s roept zowel juridische als morele vragen op, vooral als het gaat om het gebruik van een verborgen camera. In deze blog beantwoorden we de vraag: ‘Is het plaatsen van een verborgen camera strafbaar?’ We bespreken de afwegingen die u als koper moet maken, de voordelen van zichtbare camera’s, en de wetgeving…

Lees meer

Volg ons op:

7 dagen per week bereikbaar voor advies

072 202 9024