Ga naar de inhoud

Showroom in Heiloo (NH)

Vertrouwd door méér dan 30.000 klanten

Levenslange gratis service

Regelgeving

Wie mag camerabeelden terugkijken?

Het gebruik van beveiligingscamera’s is wijdverspreid, zowel in particuliere als zakelijke omgevingen. Maar wie mag eigenlijk de beelden van een beveiligingscamera terugkijken? In deze blog bespreken we de wetgeving rondom beveiligingscamera’s, de opslag en het terugkijken van camerabeelden, en de rechten van degenen die gefilmd worden.

Wetgeving rondom beveiligingscamera’s en camerabeelden

Op het gebruik van beveiligingscamera’s, het opslaan van camerabeelden en het terugkijken hiervan zijn de regels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze wetgeving is ontworpen om de privacy van individuen te beschermen. Meer over de regels die van toepassing zijn bij het gebruik van camerabeelden leest u in onze blog genaamd ‘Beveiligingscamera wetgeving: wat u moet weten’. 

Als het gaat om de opslag, beveiliging en het terugkijken van camerabeelden, dan geldt het volgende:

Opslag van camerabeelden

Volgens de AVG mag u camerabeelden niet langer bewaren dan nodig is voor het doel waarvoor ze zijn opgenomen. Een bewaartermijn van vier weken wordt meestal als redelijk beschouwd, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Voor bedrijven is het daarnaast
belangrijk om een duidelijk beleid te hebben over hoe lang u de beelden bewaart en hoe u ze daarna vernietigt. Deze informatie moet u opnemen in uw privacyverklaring en duidelijk communiceren naar uw medewerkers en andere betrokkenen.

Uitzondering: Wanneer camerabeelden dienen als bewijs bij een incident, zoals een diefstal of een ongeval, mag u de beelden bewaren zolang het onderzoek loopt. 

Beveiliging van de opgenomen beelden

De AVG vereist dat u passende maatregelen neemt om de opgenomen beelden te beveiligen tegen onbevoegde toegang. Het beveiligen van de beelden is van groot belang om te voorkomen dat ze in verkeerde handen vallen of worden misbruikt. Voor particulieren betekent dit dat de beelden goed beveiligd moeten zijn met sterke wachtwoorden en encryptie.

Voor bedrijven geldt dat zij daarnaast technische en organisatorische maatregelen moeten nemen om de camerabeelden te beschermen. Hierbij kunt u denken aan toegangscontrole. Daarnaast is het belangrijk om een protocol te hebben voor het omgaan met mogelijke beveiligingsincidenten, zodat u snel en effectief kunt reageren als er iets misgaat.

Terugkijken van camerabeelden

Niet iedereen mag zomaar camerabeelden terugkijken. Het recht om camerabeelden te bekijken is strikt gereguleerd om de privacy van gefilmde personen te beschermen. Dit betekent in de praktijk:

Voor particulieren

U mag de beelden van uw eigen beveiligingscamera’s terugkijken, zolang deze beelden uw eigen eigendom filmen. Personen die gefilmd zijn, hebben het recht om de beelden waarin zij voorkomen in te zien en kunnen ook verzoeken om deze beelden te laten wissen of de verwerking ervan te beperken.

Voor bedrijven

  • Toegang: Niet iedereen binnen een bedrijf mag zomaar camerabeelden terugkijken. Alleen daartoe aangewezen personen, zoals beveiligingspersoneel of specifieke leidinggevenden, mogen toegang hebben tot de beelden. Dit moet u duidelijk vastleggen binnen de bedrijfsprocedures.
  • Aangewezen medewerker: Het bedrijf moet vaststellen wie bevoegd is om de beelden terug te kijken. Dit kan bijvoorbeeld een security manager zijn of een andere medewerker die specifiek hiervoor is aangewezen. Het aanwijzen van deze persoon moet schriftelijk worden vastgelegd.
  • Training en vertrouwelijkheid: U moet de aangewezen medewerker trainen in hoe zij de beelden mogen bekijken en gebruiken. Ook moeten zij zich bewust zijn van de vertrouwelijkheid van de gegevens.

Uitzonderingen en specifieke situaties

In de volgende situaties mag u, of mogen anderen, camerabeelden terugkijken:

  • Incidenten: Als er een beveiligingsincident plaatsvindt, zoals diefstal of vandalisme, mogen de betrokken autoriteiten (bijvoorbeeld de politie) de camerabeelden terugkijken als onderdeel van hun onderzoek.
  • Beveiligingsdoeleinden: Bedrijven mogen hun camerabeelden terugkijken voor het verbeteren van beveiligingsmaatregelen, bijvoorbeeld door patronen van verdachte activiteiten te analyseren. Dit mag zoals gezegd alleen door aangewezen medewerkers gebeuren die daarvoor zijn getraind en zich bewust zijn van de vertrouwelijkheid van de gegevens.
  • Verificatie: Om te controleren of een bepaalde gebeurtenis daadwerkelijk heeft plaatsgevonden zoals gemeld. In dergelijke gevallen mogen alleen de bevoegde personen de beelden terugkijken.
  • Wet- en regelgeving: Indien vereist door wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op verzoek van de politie bij een onderzoek, mogen de beelden worden bekeken. 

Conclusie

Kortom, het antwoord op de vraag ‘Wie mag camerabeelden van een beveiligingscamera terugkijken?’ is afhankelijk van de context. Zowel particulieren als bedrijven moeten ervoor zorgen dat camerabeelden goed beveiligd zijn en dat de privacyrechten van de gefilmde personen worden gerespecteerd. Bij Dutch Security Systems bieden we een breed scala aan beveiligingsoplossingen waarbij we onze klanten graag adviseren over het legale gebruik ervan. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen uw eigendommen te beschermen.

Meer artikelen

Beveiligingscamera wetgeving: wat u moet weten

Het gebruik van beveiligingscamera’s is wijdverspreid, zowel in particuliere als zakelijke omgevingen. Maar wie mag eigenlijk de beelden van een beveiligingscamera terugkijken? In deze blog bespreken we de wetgeving rondom beveiligingscamera’s, de opslag en het terugkijken van camerabeelden, en de rechten van degenen die gefilmd worden. Wetgeving rondom beveiligingscamera’s en camerabeelden Op het gebruik van…

Lees meer

Hoe lang kan ik camerabeelden bewaren?

Het gebruik van beveiligingscamera’s is wijdverspreid, zowel in particuliere als zakelijke omgevingen. Maar wie mag eigenlijk de beelden van een beveiligingscamera terugkijken? In deze blog bespreken we de wetgeving rondom beveiligingscamera’s, de opslag en het terugkijken van camerabeelden, en de rechten van degenen die gefilmd worden. Wetgeving rondom beveiligingscamera’s en camerabeelden Op het gebruik van…

Lees meer

Volg ons op:

7 dagen per week bereikbaar voor advies

072 202 9024